Ako upitate profesionalce da vam pojasne šta je to Word Press, oni će vam reći da je to open-source content management system (CMS) zasnovan na PHP i MySQL tehnnologiji, a ako budete imali sreće dodat će još i da se bazira na sistemu komponenti (plugins) i sistemu predložaka (themes).

Teško da će se neko sjetiti da vam kaže da je to zapravo platforma, osnova na kojoj vam neka kompanija poput naše napravi web stranicu, a pomoću koje vi onda tu web stranicu održavate i dalje širite. To je otprilike, kao da kupite kamion ali uz njega dobijete čitavu radionicu za jednostavan servis i održavanje, te poseban odjel pomoću kojeg možete staviti nova vrata, dodati novu prikolicu, ubaciti sistem za istovar, hladnjaču i slično.

Word Press je zapravo dio porodice platformi za razvoj web stranica. Web dizajn i web development kompanije uglavnom se oslanjaju na takve pozadinske sisteme, poput Word Press-a, Joomla-e ili Drupal-a. U novije vrijeme postoje i DIY (uradi sam) platforme za potpuno samostalan rad, gdje vam, navodno, nije potrebno ama baš nikakvo znanje jer je kompletan sistem zaokružen u okviru kompanije koja vam nudi uslugu. Takvi sistemi su Wix, Jimdo, Weebly, GoDaddy i slično.
Zašto to nije ni izbliza tako objasnit ćemo nešto kasnije.

Inače, Word Press u svijetu koristi više od 60 miliona web stranica, a na njegovoj je osnovi bazirano 30,6% od 10 miliona najvažnijih web stranica za April 2018. Vjerovatno je slično i u Sarajevu ili u Bosni i Hercegovini. Da skratimo, Word Press pokreće internet jer je oko 32% od ukupnog broja stranica pogonjeno upravo ovom sistemom.

Alternativa razvoju web stranica pomoću ova dva prethodno spomenuta sistema su namjenske (custom) web stranice, koje imaju izveden namjenski pozadinski sistem i razvijaju se od nule. Može se bez puno ustručavanja reći da su takvi sistemi najčešće mnogo bolji, ali je njihova mana njihova cijena jer koštaju i po nekoliko puta više od rješenja koja se rade uz pomoć Word Press-a ili pomoću neke DIY platforme.

Word Press protiv DIY protiv namjenske web stranice

Šta je od ovo troje najbolje? Odgovor je možda pomalo neočekivan, a glasi, i sve i ništa! Sve zavisi od toga kakvi su vaši ciljevi, čime se bavite, kakve potrebe i kapacitete imate i slično. Krenućemo obrnutim redom od onoga koji je naveden u naslovu, dakle od rješenja koje uključuje najviše resursa i koje, u neku ruku, možemo smatrati najboljim.

Namjenski rađena web stranica

Namjenska web stranica ili custom web site, donosi brojne prednosti. Iako je Word Press CMS moguće namontirati na bilo kakav dizajn pa i na onaj koji je kreiran baš za vas, to obično nije tako. U većini slučajeva Word Press web stranice oslanjaju se na gotove predloške ili templates (ili teme) koji se onda modifikuju za vaše potrebe. Isto je i kod DIY sistema, ali su tu mogućnosti za modificiranje predloška veoma limitirane.

Za razliku od toga, namjenske (custom) web stranice se uvijek rade od nule pa ste u saradnji sa dizajnerom u mogućnosti kreirati tačno onakav dizajn kakav želite, čime ćete se definitivno izdići iz mora web stranica koje nalikuju jedna na drugu.

Ljubitelji Word Press-a, u koje i sami spadamo, reći će vam da dizajn od početka možete napraviti i sa Word Press-om ali će zaboraviti napomenuti da će i cijena, koja je inače najveća mana namjenskih stranica, a jedna od osnovnih prednosti Word Press-a, u tom slučaju porasti i postati slična. Dakle, namjenski i potpuno personaliziran dizajn je prva prednost namjenski rađenih web stranica.

Drugu prednost pruža pozadinski CMS sistem za održavanje. Namjenski pozadinski sistem često ima znatno manje opcija od recimo Word Press-a ali to nikako ne znači da je lošiji od nekog rješenja baziranog na Word Press-u ili nečemu sličnom. To znači da imate sistem koji vam omogućava da uradite upravo ono što treba i onako kako treba. Manjak širine je u ovom smislu mnogo više prednost nego mana jer se administrator (onaj ko je dobio zadatak da o stranici brine) ne mora boriti sa stotinama za njega beskorisnih opcija već ima samo ono što mu je zaista i potrebno.

Osim toga, razvijanje namjenskih komponenti koje vam mogu zatrebati, nečega što je specifično samo za vašu kompaniju ili organizaciju, sa Word Press pozadinskim sistemom i sličnim alatima može biti skupo, a sa DIY platformama je gotovo i nemoguće.

Osnovna mana ovog pristupa je, kako je već rečeno, cijena. Na ovakva rješenja se odlučuju uglavnom ozbiljnije kompanije i kompanije koje iz određenih razloga ne žele koristiti ni DIY ni Word Press i slične platforme. Cijene ovih rješenja se kreću od hiljadu i po pa do desetak i više hiljada KM ovisno o tome koliki i kako kompleksan sistem se gradi, te šta namjenski sistemi treba da obave od posla. Postoje sistemi koji su u stanju da odmijene brojno osoblje, obavljaju konkretan posao, od početka do kraja i sve to rade 24 sata dnevno bez umora i prestanka.

Obzirom na količinu uloženih radnih sati i količinu znanja koje je potrebno za razvoj namjenskih sistema, trebate biti svjesni da te cijene nikako nisu pretjerane. Primjerice, u Sloveniji je web stranica jednog telekoma, prije nekog vremena, plaćena čitavih 80.000 KM.

To između ostalog pokazuje koliko je neispravno tek tako uporediti dvije web stranice i u istu ravan dovesti neke jako velike i kompleksne sisteme i neku minijaturnu prezentacijsku web stranicu neke malene firme. Ovim će se baviti naš naredni blog.

Međutim, osim cijene postoje i određeni drugi problemi, odnosno mane namjenskih rješenja.

Jedan od problema proizilazi baš iz jednostavnosti CMS sistema, odnosno iz jedne od njegovih prednosti. Naime, kada u stranicu treba dodati neku sasvim trivijalnu komponentu, poput recimo nekog zanimljivog pregleda uposlenika i slično, to sa custom CMS-om, ukoliko takva opcija nije ranije predviđena (i plaćena), neće biti moguće. Da stvar bude teža, dogradnju sistema najčešće i to iz sasvim objektivnih i opravdanih razloga, može izvesti samo isti tim koji je stranicu i razvio. Zato većina kompanija zaključuje dugoročne ugovore o održavanju i u tome nema ništa loše. Takva rješenja jednostavno traže takav pristup.

Osim navedenog, tu je i mobilnost web stranice koju ponekada nije tako lako prenijeti sa jednog na drugi web server, što u određenim situacijama zna biti ozbiljan problem.

DIY platforme

Preći ćemo sada na DIY platforme koje se nalaze na drugom kraju spektra. To su rješenja koja podrazumijevaju da posao obavite sami, a također su bazirana na predlošcima čija je modifikacija, za razliku od porodice u koju spada Word Press, znatno teža i limitirana. Zbog toga postoje velike šanse da ćete, prije ili kasnije, naići na web stranicu koja izgleda potpuno isto kao i vaša s tim da su na stranici promijenjeni logotip, tekstovi i par slika. To pomalo podsjeća na jeftine kineske generičke proizvode koje vidite u šoping centrima i često ostavlja jako loš dojam.

Prednost DIY sistema je što, barem se davaoci usluga u to zaklinju, cijeli posao možete završiti potpuno sami. To bi značilo da ćete postojanje svoje stranice kod WIX-a godišnje u prosjeku plaćati oko 250 KM. Međutim, dodavanje bilo kakve kvalitetne komponente koju želite imati na web stranici, recimo animirani slajder i slično, platit ćete dodatno i što je najbitnije to ćete nastaviti plaćati iz godine u godinu. Dakle, ako vaša cijena za prvu godinu naraste na 350 KM (uz uslov da sav posao uradite sami) tih vas 350 KM čeka i naredne godine.

Jedan od većih problema je to što, ukoliko se vaš posao razvije i vama zatreba nešto zaista posebno, neka komponenta koja se radi po mjeri, to ni na koji način nećete biti u mogućnosti uklopiti u vašu stranicu, čime čitav ostatak može postati beskoristan.

Iako se radi o DIY sistemu kod kojeg je osnova da sami obavite sav posao, u stvarnosti, ukoliko želite stvarno postići neki pristojan rezultat, svejedno ćete platite nekome da cijeli posao uradi za vas, pa će se inicijalni troškovi izjednačiti sa troškovima jeftine custom ili dobre Word Press web stranice, dok će mjesečni troškovi biti dvostruko ili trostruko veći.

To je stoga što svaki template na svijetu, bio on Word Press ili WIX template prije upotrebe izgeda sjajno iz prostog razloga što ga je sa fiktivnim podacima i pomno biranim fotografijama napunio i složio neki profesionalac. Ova činjenica vrlo često zavara ljude koji se u dizajn ne razumiju i oni budu uvjereni da su u stanju replicirati cijelu stvar sa svojim fotografijama i podacima što se u praksi, u gotovo 100% slučajeva pokaže kao greška.

Onako kako smatrate da vaš posao traži znanje i iskustvo, onako kako vjerujete da doktor ili inžinjer ne može biti svako, tako ni vi preko noći ne možete postati dizajnerom i programerom.

Ovu opciju svejedno treba razmotriti ukoliko ćete se zadržati na minimalnoj web stranici i ukoliko imate mnooooogo vremena da kroz učenje i ponavljenje pokušaja samostalno postignete pristojan rezultat. Međutim, razmislite malo, budući da je vjerovatnije da ćete više novca zaraditi koristeći to vrijeme za svoj posao, lako je moguće da je ipak bolje da odaberete jednu od druge dvije opcije.

Word Press

Konačno smo došli i do Word Press-a. On se, kao i druge platforme iz ove skupine, nalazi na sredini spektra. Nudi ponešto od oba svijeta, nisku cijenu DIY sistema i dio kvaliteta namjenskih rješenja. Objektivno, Word Press je najpopularniji website menadžment sistem trenutno u upotrebi, što sasvim sigurno nije slučajno.

Recimo da se osnovna prezentacijska stranica u našoj kompaniji može kupiti za samo 500 KM, što je u rangu realnih cijena DIY rješenja ali pruža dojam kvaliteta koji daju manja namjenski rađena rješenja. Dakle, možemo reći da je prva prednost Word Press-a cijena.

Druga mu je prednost njegova fleksibilnost i mogućnost da se cijela internet prezentacija znatno proširi i to, barem za većinu poslova, bez ikakve potrebe za dodatnim angažmanom profesionalaca. Dakle, Word Press CMS sistem omogućava osobi sa elementarnim informatičkim znanjem da, već nakon par sati obuke, održava i proširuje web stranicu svoje organizacije gotovo neograničeno. U svakom slučaju, uz odgovarajuće alate instalirane i prilagođene u začetku, stranica lako može narasti dovoljno da postigne odgovarajuće rezultate u smislu pozicije na Google-u o čemu smo govorili u prethodnom blogu.

Istina je da su posebne namjenske komponente koje bi vam eventualno mogle zatrebati relativno skupe, ali ogromnoj većini kompanija one nikada ni neće zatrebati jer je Word Press globalni sistem na kojem su angažovane desetine hiljada programera i različitih neovisnih kompanija tako da se svakoga dana pojavljuju nova rješenja za različite zadatke koji bi vam mogli zatrebati.

Konačno, kada zbog potreba uspješnog poslovanja neka komponenta zaista postane neophodna, moći ćete je bez problema i platiti jer se ni tu objektivno ne radi o nekim izrazito velikim iznosima.

Još jedna od velikih prednosti Word Press-a je njegova mobilnost i to i u smislu tehnologije i u smislu razvojnih timova. Za razliku od obje alternative, namjenske web stranice i DIY sistema, ovdje ne postoje nikakve zapreke da vašu web stranicu razvije jedna, a da je naknadno proširuje druga kompanija.

Također, budući da se radi o prilično standardnoj platformi, hosting, odnosno smještaj web stranice, može biti riješen bilo gdje gdje tehnički uslovi to dozvoljavaju pa je stranicu lako pomjeriti, odnosno preseliti sa jednog na drugo mjesto, tj. od jednog do drugog davaoca usluga.

Templates (teme, predlošci), back-end CMS i web page builderi

Kako je na početku već spomenuto koncept Word Press-a baziran je na kombinaciji unaprijed dizajniranih predložaka ili tema kako se predlošci zovu u Word Press-u, odnosno onoga što posjetioci vide kao web stranicu, te CMS sistema za održavanje, dogradnju i izmjenu sadržaja ili tzv. back-end-a. Dakle, front-end + back-end.

Prilikom obrade sadržaja stranica u back-end-u koristi se običan editor, odnosno komad software-a sličan MS Wordu. Međutim, za bolje i efektnije rezultate u poslednje se vrijeme koriste i tzv. web page bulderi.

Krenimo prvo od templatea, predložaka ili tema. One mogu biti besplatne ili plaćene. Plaćene teme djeluju bolje ali nisu uvijek i nužno bolje osim što do određene mjere pokazuju kako bi vaša web stranica na kraju mogla izgledati. Iz razloga koji su spomenuti ranije, u dijelu u kojem govorimo o DIY sistemima, ovo može biti dvosjekli mač. Koliko god vam se čini da ćete neki plaćeni predložak moći prilagoditi za svoje potrebe, u praksi često ispadne da je ta mogućnost prilično limitirana. Naravno, nije isto ko kupljeni predložak modifikuje, tako da, ukoliko se taj posao povjeri kvalitetnoj kompaniji poput naše, rezultati mogu biti izuzetno dobri.

Sa druge strane, budući da plaćeni predlošci koštaju od 15 do 150 dolara, treba razmisliti o kvalitetnim besplatnim predlošcima (temama). Naš tim će kvalitetnu besplatnu temu prilagoditi vašim potrebama jednako dobro kao i plaćenu, a pri tome je lako moguće da će besplatna tema djelovati znatno autentičnije i originalnije od plaćene i samo će iskusnom posmatraču biti jasno da se ne radi o namjenski rađenoj web stranici.

Word Press CMS je skup alata kojima se uređuju stranice koje su vidljive u temi, predlošku ili onome što javnost uopšte percipira kao web stranicu. Ovaj je sistem veoma širok i sveobuhvatan i pruža brojne mogućnosti što je podjednako i dobro i loše. Ukoliko je administrator oprezna i pametna osoba, razloga za brigu nema jer će se baviti samo onim dijelovima za koje je obučen. Međutim, objektivno su, u većini slučajeva administratorima dodijeljena puna prava pristupa pa postoji mogućnost da oni greškom nanesu štetu web stranici.

WpRevolucija vodi računa o tome da, ukoliko sama daje hosting, osigura backup podataka u periodu od 3 dana i time vas zaštiti od vas samih ili zlonamjernih upada, ali to i dalje ne znači da pogrešno i neodmjereno postupanje ne može biti izrazitno štetno.

Sa druge strane, sloboda o kojoj govorimo, otvara mogućnosti gotovo neograničenog širenja sadržaja što je izuzetno dobro iz mnogih razloga. Također, pomoću Word Press CMS-a moguće je i dograđivati web stranicu i na taj način od nekog početnog paketa kreirati impresivno lice vaše kompanije ili organizacije u javnosti.

Da bi stranice izgledale vrlo atraktivno i da biste samostalno mogli održati vrhunske rezultate, na raspolaganju vam se nalaze tzv. web page builderi ili kreatori web stranica. Sam wordpress.org nedavno je lansirao Gutenberg builder, naš je favorit Elementor, a među najpoznatijim su još i Brave i Divi.

Ovi alati omogućavaju da po principu drag-drop gradite i lijepo dizajnirate dijelove stranice. Upotreba ovih alata treba doći kao nadgradja i ne treba od administratora-početnika očekivati da se ovim sistemima kvalitetno služi jer oni definitivno traže određeno poznavanje html-a i uopšte pojmova vezanih za IT tehnologiju koja se nalazi u pozadini web stranica, ali s vremenom gotovo svako može savladati njihovu upotrebu.

Naravno, ako za to ima volje, vremena i prilike.

Konačni zaključak

Word Press ni iz daleka nije jedino rješenje kojim je moguće kreirati, održavati i unapređivati web stranice, ali sasvim je sigurno da postoje jasni i opravdani razlozi zašto je njegova popularnost tako velika. On je, vrlo vjerovatno, izbor koji daje najbolji omjer uloženog i dobivenog i stoga s pravom zaslužuje epitet trenutno najpopularnijeg i najboljeg CMS sistema i platforme za objavljivanje web stranica.

Ako se odlučite da svoju stranicu kreirate na ovoj platformi, javite nam se, pomoći ćemo vam da donesete najbolje odluke i postignete najbolje rezultate.

WpRevolution team